Vastgoedbeleggingen in tijden van corona

  • 11 maanden geleden
  • 1
Corona

De coronacrisis heeft een grote impact op de gehele maatschappij, ook de vastgoedmarkt ontkomt hier niet aan. Maar welk effect heeft het coronavirus vervolgens op de vastgoedbeleggingen en is dit nou juist wel of niet een goede tijd om te beginnen?

Directe gevolgen

Volgens recente berekeningen van de ABN Amro zal de Nederlandse vastgoedmarkt niet ontkomen aan de effecten van het corona virus. Waar in 2020 nog een lichte waardestijging wordt verwacht van 1,5%, zal dit in 2021 al gauw dalen met circa 5%. Deze effecten verschillen wel sterk per industrietype.

Effect op de woningmarkt

Voor woningen is er bijvoorbeeld nog altijd een zeer grote vraag, mede door de lage hypotheekrente en schaarste. Er heerst nu wel een grotere financiële onzekerheid. Grotere aankopen zoals een huis worden hierdoor voorlopig nog in de wacht gezet. Dit kan voor beleggers gunstig uitpakken, immers kan dit leiden tot een daling van de leegwaarde en kunnen objecten hierdoor goedkoper worden ingekocht. De keerzijde is dat door dezelfde financiële onzekerheid de huurprijzen ook onder druk komen te staan. Het consumentenvertrouwen en besteedbaar inkomen kunnen gaan dalen waardoor het bruto aanvangsrendement nagenoeg gelijk blijft, maar met een veel hoger risico op bijvoorbeeld structurele leegstand.

Overige typen

Voor winkel-, horeca, bedrijfsmatig en kantoren vastgoed is de impact waarschijnlijk nog vele malen groter. Steeds vaker komen er berichten van bedrijfseigenaren die huurkorting eisen door sterk terugvallende bedrijfsresultaten. Diverse belangenorganisaties zijn hiervoor tot een overeenkomst gekomen om de noodlijdende huurders tegemoet te komen, alleen dit plan is alweer verworpen. De onzekerheid over de duur van deze crisis en de toegespitste maatregelen zorgen er voor dat beleggingen in dit type vastgoed nu zeer risicovol zijn.

Financieringsmogelijkheden

Daarnaast schuilt er voor alle industrietypes ook een risico in de externe financieringsmogelijkheden. Afgelopen week kwamen er al berichten naar buiten dat de hypotheekrente langzaam begon te stijgen en het is niet ondenkbaar dat banken ook de eisen bij het verstrekken van leningen gaan heroverwegen. Door de lage rente leek het tot voor kort zeer aantrekkelijk om middels de hefboomwerking een groot aandeel van de portefeuille extern te financieren, bij een terugvallende cashflow van huurinkomsten zou dit problemen kunnen veroorzaken voor de terugbetalingsverplichting.

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Prijs range vanaf tot