Update van de Nederlandse woningmarkt 2020 Q1

  • 10 maanden geleden
  • 1
Persoon typt met beeldschermen

Het is alweer een aantal maanden geleden dat de Corona-crisis uitbrak in Nederland. Gevreesd werd dat het zou resulteren in een sterke terugval voor het Nederlands vastgoed, een markt die jarenlang de meest solide in Europa leek.

Data

Om de effecten inzichtelijk te maken zal er door Revity elk kwartaal een update gegeven worden over de Nederlandse woningmarkt op basis van de procentuele verandering in het aantal transacties en de gemiddelde transactieprijzen.

Dit wordt gedaan door de data van de NVM te bewerken en in kaart te brengen. De transactieprijzen zijn de mediane gemiddelden van de verkochte én getransporteerde woningen in het eerste kwartaal van 2020. Het kan dus zijn dat er de laatste weken woningen voor een veel lagere of hogere prijs verkocht zijn, maar omdat deze nog niet bij de notaris gepasseerd zijn worden deze niet meegenomen in de data.

Analyse

Zoals te zien is zijn in de meeste provincies van Nederland de transactieprijzen blijven stijgen ondanks de grote terugval in het aantal transacties. De grootste stijging in de gemiddelde transactieprijs is terug te vinden in Gelderland (+1,9%), de grootste daler daarentegen is Friesland (-2,2%).

Verassend is ook om te zien dat de regio die het hardst getroffen is door het Corona virus, Noord-Brabant, nog altijd stijgende transactieprijzen kent (+0,2).

Hoe ziet de toekomst eruit?

Nu het Corona virus zelf af lijkt te zwakken is het afwachten wat de economische gevolgen van het virus voor effect zullen hebben op de woningmarkt, met name op de langere termijn.

Heb jij ideeën voor een nieuw onderzoek of heb je vragen over de woningmarkt? Stel ze gerust via de Contactpagina.

Compare listings

Vergelijken