Update van de Nederlandse woningmarkt 2020 Q2

  • 8 maanden geleden
  • 1

In het vorige artikel in deze blogreeks is er besproken wat de directe gevolgen van het coronavirus op de woningmarkt waren. We zijn nu een aantal maanden verder sinds de grote uitbraak, maar zijn alle problemen nu dan ook opgelost of is dit de start van het nieuwe normaal?

Terugblik

In Q1 waren er grote en snelle veranderingen zichtbaar op de Nederlandse woningmarkt. Door fysieke belemmeringen en grote onzekerheid daalde het aantal bezichtigingen en dus ook verkopen drastisch. Desalniettemin bleven de transactieprijzen gek genoeg in de meeste provincies gewoon door stijgen. Natuurlijk zaten hier ook veel transacties bij die net voor de Corona gesloten waren waardoor dit beeld wellicht vertekenend kon zijn. Nu we een ‘volledig’ corona-kwartaal achter ons hebben kunnen we nogmaals kijken welke veranderingen er zijn opgetreden en wat ons te wachten staat nu in Europa het aantal patiënten steeds meer daalt.

Meer vrijheid, meer angst?

Dit kwartaal zijn er door de overheid steeds meer vrijheden afgegeven, er kan weer gereisd worden met het OV, steeds meer kantoren gaan weer open en dus komt de normale samenleving langzaam maar zeker weer op gang. Bezichtigingen voor woningen zijn iets eerder weer opgepakt, mede door verschillende innovatieve oplossingen zoals het bezichtigen door live streaming.

Ondanks de oplossingen voor deze fysieke beperkingen zijn veel mensen nog afwachtend met de aankoop van een woning vanwege een eventuele economische crisis. Alle economische factoren zoals het consumentenvertrouwen, werkloosheid, productie en het Bbp wijzen in juli naar een diepe laagconjunctuur.

Nederland kan dan ook volgens verschillende onderzoeken een flinke recessie verwachten, ondanks alle aangereikte steunpakketten vanuit de overheid.

Vastgoed rots in de branding?

Vastgoed wordt daarentegen altijd benoemd als een zeer solide beleggingsproduct dat een economische terugval goed kan opvangen. In het vorige artikel was bijvoorbeeld te zien dat er in de meeste provincies nog altijd sprake was van stijgende transactieprijzen. Hoe zit dat nu een kwartaal verder?

Zoals te zien is zijn door heel Nederland de transactieprijzen en het aantal transacties gestegen. De grootste stijging in transactieprijs ten opzichte van vorig kwartaal is terug te zien in Friesland (7,3%). Het aantal transacties is het hardst gestegen in Utrecht (27,2%). De koopwoning markt lijkt dus op het eerste gezicht weer goed op te pakken na de harde klap eerder dit jaar.

Huurmarkt onzeker

Heel anders is dat op de huurmarkt. Met name door het wegvallen van verhuur aan expats, of door middel van Airbnb, is er een grote stijging in het aanbod terug te zien op de huurmarkt. Daarbij komt ook dat door het uitvallen van colleges, sluiten van scholen en het wegvallen van horeca bijbanen het aantal inschrijvingen bij studentenkamers flink is gedaald. Dit resulteert in de eerste prijsdalingen in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Eindhoven.

Investeren in vastgoed nog wel slim?

Een stijgende leegwaarde en dalende huurprijs klinkt in eerste instantie niet als de meest ideale combinatie om te investeren in vastgoed. Desalniettemin moeten deze bevindingen relatief gezien worden. Zo laat de snelle stijging in transacties van koopwoningen zien dat, ondanks de sombere economische vooruitzichten, er nog altijd een immense vraag is naar woningen. Deze vraag wordt alleen nog maar groter door belemmeringen zoals de PFAS-norm, regelgeving over geluidsnormen en bestuurlijke vertragingen.

De huurmarkt zal waarschijnlijk dan ook weer snel oppakken wanneer het wereldwijde reisverkeer op gang komt en studenten weer terug moeten naar de onderwijsinstellingen.

Hoe nu verder?

De koopwoningmarkt lijkt redelijk ongeschonden uit deze eerste crisis te komen, alle pijlen zijn dan ook gericht op de huurmarkt. In de volgende editie van deze reeks nemen we dan ook speciaal de huurwoningen onder de loep.

Heb jij ideeën voor een nieuw onderzoek of heb je vragen over de woningmarkt? Stel ze gerust via de Contactpagina.

Compare listings

Vergelijken