Tips bij aankoop van een beleggingspand

Bekijk hier de Q&A voor de aankoop van een beleggingspand. Heb je nog andere vragen, neem dan direct contact op!

Er zijn vele manieren om beleggingspanden te vinden, zowel online als offline. Zo kun je terecht bij lokale makelaars of online platforms. Let hier bij wel op dat er vaak een courtage wordt gerekend wanneer je een pand via een tussenpersoon koopt. Kijk ook eens Revity voor een uitgebreid aanbod beleggingspanden zonder verborgen aankoopkosten.

Huur woningen worden getoetst aan de hand van het woningwaarderingsstelsel. Dit stelsel stelt dat een huurwoning op basis van een aantal kenmerken punten kan verdienen. Deze kenmerken zijn onder andere:

 • De oppervlakte van de woning
 • De WOZ waarde van de woning
 • Het Energielabel
 • Aantal kamers
 • Voorzieningen in de keuken en badkamer
 • Kosten van eventuele verbouwingen
 • Aanwezigheid van buitenruimte
 • Eventuele aanwijzing als monument 

Deze punten tellen op tot een huurwaarde. Als deze waarde onder de € 737,14  (2020) komt dan is er sprake van een sociale huurwoning. In dit scenario kan je, in tegenstelling tot woningen in de vrije sector, niet zelf vrij de huurprijs bepalen.

Via Funda zou je een woning tegen leegwaarde (vrij van verhuur) kunnen kopen. De prijzen liggen hier echter wel vaak hoger. Hierbij komt dat je gedegen onderzoek gedaan moet hebben naar de verhuurbaarheid van je object om zo min mogelijk risico’s te lopen.

In eerste instantie kan je een goed beeld krijgen bij het pand door te letten op de volgende punten:

 • Bestemmingsregels: in de bestemmingsregels kun je nagaan wat de voorwaarden zijn van de verhuur van een woning op een bepaald adres (Ruimtelijkeplannen).
 • Huurcheck: het beste is om een woning in de vrije sector te verkrijgen. om zeker te weten of dit het geval is kun je zelf een check voor de puntentelling doen (Huurcomissie).
 • Stukken van de verkoper: vraag altijd zoveel mogelijk stukken op die horen tot je onderzoeksplicht. Denk hierbij aan Kadastrale stukken (eigendomsbewijzen) maar vooral ook huurovereenkomsten. Bij twijfel kun je veel stukken tegen betaling zelf terug vinden bij het Kadaster.
 • Eventuele VVE: heb je een appartement gekocht als belegging. Bekijk dan altijd de regels m.b.t. het verhuren van een appartement. Controleer ook altijd de financiële reserves en de MJOP.
 • Rendement drukkende kosten: er kunnen veel kosten zijn die de huurinkomsten kunnen drukken. Let daarom op punten zoals erfpacht, achterstallig onderhoud of hoge service kosten.
 • Buurt of wijk: de vuist regel bij beleggen in vastgoed is dat je beter een slecht pand in een goede buurt kan kopen dan een goed pand in een slechte buurt. Bekijk daarom van te voren welke buurten geschikt zijn. Wellicht heb je al ervaringen met buurten en weet je zelf welke er goed of slecht zijn. Zo niet dan kun je ook kijken voor indicatoren zoals de Leefbarometer.

Veelal worden de meeste beleggingspanden aangekocht met een hypothecaire lening. Deze speciale verhuurhypotheek verschilt sterk van reguliere hypotheken voor een eigen woning. Zo kun je bijvoorbeeld vaak maar tot 80% van de waarde lenen. Hierdoor wordt je verplicht om meer eigen geld in te brengen. Daarnaast zijn de rente tarieven van verhuurhypotheken doorgaans vaak hoger en worden deze een kortere periode vastgezet. Desalniettemin is het aan te raden om een (gedeeltelijke) lening aan te gaan zodat er een positieve hefboom kan ontstaan. Een dergelijke positieve hefboom ontstaat als de rente over het bedrag lager is dan het rendement van het object. Door de inbreng van extern geld stijgt het rendement op de eigen inbreng.

Compare listings

Vergelijken