Overdrachtsbelasting voor beleggers naar 8% in 2021

  • 5 maanden geleden
  • 1

De overdrachtsbelasting voor beleggers gaat fors omhoog, een maatregel van de overheid om buy-to-let tegen te gaan. Maar zal dit ook daadwerkelijk effect hebben?

Wijzigingen

Op Prinsjesdag zijn er meerdere fiscale wijzigingen aangekondigd met betrekking tot de overdrachtsbelasting. Koopstarters tot en met 35 jaar hoeven bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting meer te betalen, momenteel is dat nog een tarief van 2%. Aan de andere kant geldt dat de aankoop van woningen voor de verhuur (buy-to-let) juist zwaarder belast zullen belast worden van het huidige tarief van 2%, naar een gestegen tarief van 8%.

Gemengde verwachtingen

De overheid pleit dat deze maatregelen de starter op de woningmarkt extra op weg kan helpen. Vanwege de grote krapte die heerst binnen het starterssegment zou de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor meer financiƫle ademruimte moeten gaan zorgen.

In de praktijk valt te bezien wat het effect voor de koopstarter zal zijn. Het is namelijk goed denkbaar dat een koopstarter in de Randstad op een oververhitte woningmarkt het eigen geld, wat niet meer op zal gaan overdrachtsbelasting, zal gaan inzetten om de bieding te verhogen, waardoor de woningprijzen juist zullen stijgen.

Daarnaast zouden in de praktijk de maatregelen voor beleggers ook averechts uit kunnen pakken, stelt ook sectoreconoom vastgoed Madeline Buijs van ABN Amro. Een belegger moet namelijk een bepaald rendement behalen, wanneer de kosten koper stijgen moet dit op een andere manier terugverdient worden. Hoogstwaarschijnlijk zal dit betekenen dat huurders de dupe zullen zijn en de huurprijzen verhoogt worden.

Tussen wal en schip

Een stijging van koopprijzen in het starterssegment gecombineerd met een huurverhoging zal ervoor kunnen zorgen dat een nog grotere groep tussen wal en schip valt. In combinatie met financiƫle onzekerheden door corona kan het mogelijk zijn dat alleen nog een selectieve groep in Nederland een starterswoning kan verkrijgen.

Wat nu als belegger?

Wil je als belegger in ieder geval zeker zijn van het lage overdrachtstarief van 2%, koop dan voor het einde van het jaar een beleggingspand. Ook als verkoper kan het om deze reden interessant zijn om haast te maken met de verkoop.

Maak als belegger gemakkelijk hiervoor een account aan en neem alvast een kijkje op onze aanbodpagina.

Compare listings

Vergelijken